LMM Historik

 

 

Klubben bildades

 

1967 den 10 april startades LMM på initiativ av Inge Blomberg som hade hängt upp anslag hos handlaren (Mårtenssons) i Lomma. På anslaget stod det att en manlig motionsgrupp skulle startas på lördagarna, med samling vid Eternitens bastu. Jörgen, Arne S, Knut, Arne N. och ytterligare 3 man började träna tillsammans med Inge. Jörgens fru Ulla hade då tränat tjejerna under något år och gav troligen impulsen för att Jörgen skulle sätta igång. Inge var lagledare 67 – 69 därefter tog Jörgen över som ledare för gänget.

Samlingsplats var Eternitens bastu på lördagar och Lomma idrottsplats på tisdagar. Entusiasterna som började träna tillsammans var snart fler och redan efter 3 år var det ca 40 man. Idag är vi 43 medlemmar i ålder från 30 år och uppåt som träffas varje vecka (lördag kl 0800 och tisdag kl 1815, samt måndag och torsdag kl. 08:00) för att springa, eller promenera valfri sträcka. Lördagar samlas gänget efter bastu till gemensam frukost där glädjen att vara tillsammans märks tydligt. Den sociala gemenskapen är viktig.

 

Maratonlopp och övriga tävlingar

 

Under åren som gått har 36 av våra medlemmar avverkat ett antal maratonlopp. Det första var det klassiska maratonloppet Marathon-Athen, som över 20 LMM medlemmar fullföljde 1975. Ett flertal har genomfört en Svensk Klassiker som innebär att man under ett år fullföljer Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Att tävla i motionslopp började vi 1973. Eremitageloppet i Danmark var ett mycket populärt resmål som fullföljdes över 20 gånger. De flesta av dessa lopp avslutades med ett besök på en dansk krog med div.dryck och en välsmakande middag.

Berlin maraton, Honolulo maraton, London maraton, Paris maraton, Stockholm maraton, Lugi maraton, Malmö maraton samt ett 20-tal Yddingen runt, marknadsloppet i Höör, Salubrinloppet i Eslöv, Malmö halvmara och Broloppet för att nämna några av de lopp som LMM medlemmarna genomfört.

Flera av medlemmarna hade under 3 timmar som bästa tid på maraton, Bästa tid är 2.48 och tider runt 3.10 var inte ovanligt för ett 15-tal av oss. Alla fattar att regelbunden träning ger resultat även för ett motionsgäng.

 

 

Eget klubbhus

 

1984 invigdes den egna klubbstugan i Habo Ljung efter att 8 arbetslag byggt huset under ledning av vår erfarne byggledare Knut Ekdahl, som varit medlem sedan starten. Till skillnad från tidigare helt oorganiserade klubb, beslutade vi att bilda ett aktiebolag i och med att vi nu byggt ett eget klubbhus och därmed är ägare till en lagfaren fastighet. Av formella skäl gentemot myndighet, finns en styrelse i bolaget.

 

 

Vad mer än löpning

 

Förutom löpträning organiseras cykelutflykter och långpromenader på Skåneleden. Dessutom träffas de golfspelande LMM:arna varje vecka för en golfrunda, på olika banor Skåne.

Det arrangeras också föredragsaftnar med bildvisning när någon gjort en intressant resa.

Den sociala samvaron och den goda sammanhållningen har gjort LMM gänget unikt. En successiv föryngring med flera nya medlemmar, har gjort det möjligt att behålla medlemsantalet och klubbens inriktning på löpträning.


Lomma Motion och Marathonklubb

2017 firade klubben 50 år och passade på att byta namn till det mer tidsenliga "Lomma Motion och Marathonklubb", LMM.

Lomma Manliga Motionärer, LMM, 50 år

1967 – 2017
 
Hur och när startade det hela?
 
Här följer en tillbakablick

 
___________________________

 
I början på 1960-talet hade inflyttning till Lomma skett av ett antal trevliga familjer, bl.a Jörgen o Ulla Rasmussen, Gert o Marianne Johansson, Inge o Berit Blomberg och flera andra förstås. Inge var då en välkänd idrottsprofil i Malmö med omnejd, med stora meriter från badminton i unga år och senare även från fotboll i IFK Malmö. Med i bagaget fanns även en stor påse med trevlig humor. Han fick anställning hos Lomma Fritidsförvaltning som heltidsanställd instruktör. Inge tog då initiativet till att engagera inte bara yngre utan även andra åldersgrupper till motion i lite mera strukturerad form.
Det sattes upp meddelanden om detta på anslagstavlor i en del speceriaffärer där man kunde läsa att manlig motionsgrupp skulle erbjudas träning på lördags morgnar kl 08:00 med samling vid Eternitens bastu. Denna bastuanläggning var främst avsedd för Eternitens personal, men enligt välvilligt tillmötesgående från Eternitbolaget tilläts kommunens Fritidsförvaltning få disponera den lördagsmorgnar kl 08 – 12. Bastun är numera ett minne blott. Den revs 1983. Den låg ca 100 m från nuvarande Fiskboden rakt över vägen.
 
 
Nu till träningen:
 
Den första lördagen ställde en handfull mer eller mindre tränade ( 8 – 10 st ) upp. Många med träningsoverall och de vanliga dåtida blåvita gymnastikskorna, men någon eller några med vanliga kläder och sandaler. Så startade då en runda med sikte på ”Furet”. Från bastun tog vi vägen ner mot ån (Höje å), följde sedan stigen norrut längs ån, efter ca 250 m vred så av vid grusvägen ut mot Furet. 300 m längre fram passerades  ett område som då på 1930 – 40 talen var många Lommapågars träffpunkt och ”tummelplats”. En gammal, vackert vuxen silvergran ” Silverfalken” hade vi döpt den till och längre fram 2 gamla lövträd med stora klättervänliga grenar, ”Tarzan-träden”, som då gav oss många fina tillfällen för en trevlig och social samvaro i dubbel mening på hög nivå. Efter ytterligare 100 meter var vi så framme vid en glänta i skogen. Efter att ha pustat ut ett tag, blev det diverse avslappningsövningar enligt Inges anvisningar. En slinga inne i skogen (ca 500 m) joggades ett första varv. Ett andra varv med lite högre tempo och i början eventuellt även ett tredje.
Efter någon månads tid ansåg Inge att tiden var mogen att utöka träningen med andra övningar, gymnastiska ute på det öppna fältet vid badet. Kroppens övriga muskler skulle ju också ”mjukas upp”.
 
Del 1: Gamla invanda armhävningar
Del 2: ”Loket”, bestod av 4-mannalag där 1 man drog och 3 hopkopplade ”vagnar” bromsade så mycket dom kunde. Till synes enkelt, men fy va jobbigt för alla, men roligt.
Del 3: Från nigsittande så lågt som möjligt och därefter hopp upp så högt som möjligt. Mycket tröttande!
En i gänget ”gnölade” milt var gång vid denna övning men han fullföljde den ändå.
Det kallades så småningom ” Gertska” hoppet.
Det var nämligen han, Gert Johansson, som ”gnölade”.
 
Efter avslutade övningar återvände vi i någorlunda samlad trupp samma väg tillbaka till bastun. Efter dusch-bastu-dusch tog en del ett svalkande dopp i det befintliga badkaret, till brädden fyllt med kallt vatten. Taisto gjorde det vid något tillfälle på sitt sätt. Från en bänk ca 1 meter ifrån badkaret hoppade han med huvudet före ner i karet. Det blev inte mycket vatten kvar.
 
Vid något tillfälle framkom att Gert Johansson hade genomfört Yddingen Runt-loppet! Va! det är ju en hel mil långt, ja t.o.m 12 km, hur kunde han? De flesta av oss hade ju bara sprungit 5 – 6 km på träningarna. Men här hade något nytt kommit in. Det började talas om Yddingen, Bokskogen, Eremitaget m.m. Men detta är en annan historia.
 
När veckorna, månaderna och de två första åren gått hade vår grupp efterhand utökats till 20 – 25 deltagare, kanske fler.
 
Inge Blomberg ledde oss under åren 1967 till 1969. Därefter tog nästa duktiga, drivande och omtyckta ledare – Jörgen Rasmussen – vid.
 
Lomma november 2017
 
Arne Svensson